неделя, 31 декември 2017 г.

Гърция: Кавала през зимата


Кавала е един от големите градове в Северна Гърция и най-важното пристанище в административната област Източна Македония и Тракия. Посетих го през една декемврийска неделя, след като в събота разгледах Коледното градче Онируполи в Драма, за което можете да прочетете ето тук. В Гърция зимата, доколкото изобщо мекият средиземноморски климат позволява да има зима, е сравнително топла и дори в края на годината имаше обилна свежа зеленина. Денят беше много ветровит, с кристално чист въздух, ясно наситеносиньо небе и ослепително слънце, което дойде дори в повече на някои от снимките.


Пристанището на Керамоти, откъдето тръгват фериботите за Тасос
През зимата на кея освен чайките можеха да се видят няколко бездомни кучета.

Ще започна разказа си отначало - след разходката до Драма и Коледното градче Онируполи, което беше основната ни цел там, в събота вечерта се отправихме за нощувка в Керамоти. Това градче някога е било малко рибарско селище, но с течение на времето през ХХ век се е утвърдило като курорт с десетки малки хотели, апартаменти под наем и къмпинг зона. Керамоти е най-близко разположеното населено място до Тасос и от пристанището му тръгват фериботи за острова.

Ние бяхме настанени в хотел "Афродити", който се намира съвсем близо до плажа. На практика от пясъчната ивица го дели само улицата и примамлива сенчеста иглолистна горичка. Подобно на други гръцки хотели, където съм ходила, до стаите не се стига през общи коридори, а по външни стълбища. Съответно тези на първото ниво нямат балкони, а веранди, свързани с двора. Закуската през лятото се сервира в градината, а в нашия случай беше в ресторанта на хотел "Филоксения", който е разположен неделече, на пристанището.

Спахме в апартамент, оборудван с кухненски бокс с хладилник, печка и най-необходимите домакински съдове. За отопление имаше климатици и парно, но беше по-скоро студено, а топла вода при нас изобщо не се появи. Явно така е извън сезона. Друго, което ми направи лошо впечателние още на остров Корфу (за него можете да прочетете ето тук), беше че прозорците и вратата към балкона нямаха комарници. През декември разбира се това няма значение, но през лятото борбата с жужащите кръвопийци посред нощ може да се превърне в не особено приятно приключение.

Хотел "Афродити", където бяхме настанени
Горичката, през която се минава за плажа
Едно от неработещите по това време плажни заведения

Керамоти се рекламира от туроператорите като градчето с най-хубавия плаж на Балканския полуостров и през активния сезон го посещават много българи. Предполагам, че се има предвид континенталната част на полуострова, защото по гръцките острови има не един и два прочути плажа, сред които този на остров Закинтос, включен в топ 10 на световна класация. Не съм ходила там, но съм гледала снимки и мястото е удивително.

Все пак да приемем, че плажът на Керамоти не му отстъпва. През зимата това трудно може да се прецени, но пясъкът изглеждаше фин и мек, а водата - бистра и чиста. Чувала съм, че е плитко много навътре в морето, което прави мястото подходящо за семейства с малки деца. Пясъчната ивица е дълга 14 километра, което за нашите стандарти звучи внушително, макар че едва ли ще изуми тези, които са ходили на море в Италия. Нека припомня, че пясъчната ивица на Римини е дълга 37 километра и е най-добрата, където аз лично някога съм ходила. Повече за този моя почивка ето тук.

Едноименният бар на известния плаж "Коко бийч" - "Денят на плажа започва с изгрев и завършва с усмивка".

След като закусихме и се разходихме до плажа въпреки силния вятър, напуснахме Керамоти и се отправихме към основната ни цел за деня - забележителностите на град Кавала. Той възниква като колония на преселници от остров Тасос и първото му име е Неаполис. Имал е стратегическо значение поради местоположението си като важен търговски център. По времето на Филип II Македонски градът е завладян от него и е присъединен към Македонското царство. По-късно през VIII - IX в. градът е част от Византийската империя и е преименуван на Христополис. Поради местоположението си през Средновековието попада последователно във властта на различни враждуващи държави и народи, като по времето на хан Пресиан става за известно време български. Сегашното си име Кавала получава през XVI век, докато е под османска власт. 

Приближаваме към Кавала

Още на влизане в града минахме под един от символите му - акведуктът Камарес. Той е построен от Сюлейман I Великолепни около 1530 г. на мястото на дълга защитна стена, която още по римско време освен отбранителна функция се е използвала и за пренос на вода. Стената има 60 различни по големина арки, като най-високата е 52 метра, а някога по върха са се разхождали стражите на града. В подножието на тази внушителна конструкция има мандаринени дръвчета, които са живописно отрупани с плод в края на годината. 


Автобусът ни остана близо до автогарата, която се намира край фериботното пристанище. Имахме няколко часа, през които да се разходим из старата и новата част на града. Най-напред се изкачихме до крепостта, която се намира на върха на хълм и откъдето се открива прекрасна гледка към целия град с живописното му пристанище. До там се стига по тесни стръмни улички и десетки стъпала. Районът на стария град напомня нашите възрожденски селища по архитектурата си. 

През XIX в. Кавала процъфтява благодарение на тютюневата промишленост и търговия и много жители на града се замогват. Тази индустрия обаче замира с времето и днес мястото й е заето от туризма, риболова и земеделието - отглеждане на маслини, грозде, аспержи, киви и други култури. Пред туристите са широко рекламирани прочутите кавалски курабии - масленки с пудра захар и цели бадеми. За българите надписите по табелите на сладкарници и ресторанти са на нашия роден език (макар и понякога не съвсем правилен).

Една от табелите на български, които видяхме по пътя
Украса с кораби по фасадите на къщите свидетелства, че сме в Гърция.
Коледната украса по някои къщи ни напомняше за наближаващите зимни празници.

Крепостта на Кавала се намира на най-високата точка на града и се разглежда с входна такса. Отделните части от крепостните стени и укрепления датират от различни исторически периоди, но горната крепост била построена през 1425 г. от турците и венецианците. Срещу входа й днес е разположен летен театър, от който се вижда голяма част от града и където се организират различни културни мероприятия. Вътрешната укрепена част включва няколко сгради, които са се използвали за оръжеен склад, цистерна за вода и голяма отбранителна кула, до чиито връх можете да се изкачите. 


Ако имате време за разходка в Кавала, препоръчвам непременно да посетите крепостта, защото дори и самата тя да не ви впечатли, от нея градът се вижда като на длан и изгледът към морето е изключително живописен. Предполагам, че би било още по-впечатляващо, ако човек може да присъства на някое събитие в летния театър в топла юлска вечер на върха на хълма, където музиката се носи от прохладния морски бриз.


Друга важна забележителност в старата част на града е църквата "Света Богородица", която се намира близо до морето и се слави като един от най-красивите храмове на Кавала. На мястото й някога е имало женски манастир, от който са запазени камбанарията и някои икони от иконостаса. Днешната църква е построена през 1965 г. на негово място и поради това никога не е била освещавана. В двора на храма има два параклиса, посветени на Свети Фанурио и Свети Филотей. 

Зад църквата има площад със статуя на Мохамед Али паша, а в единия му край е разположена родната му къща. Мохамед Али е роден в Кавала през 1769 г. и е известен като един от основателите на последната египетска династия. Той е живял дълги години в града и е бил негов благодетел. През 1807 г. османската власт го признава за паша на Египет и му подарява остров Тасос. Къщата му е построена през 1720 г. и е запазена в много добро състояние. Днес се използва като музей, но хора, които са го посещавали, не бяха особено впечатлени. 

Църквата "Света Богородица" в старата част на Кавала
Статуята на Мохамед Али паша...
... и родната му къща, която днес е музей.
Мохамед Али през 1817 г. е построил имарет, който се смята за най-голямата ислямска постройка в Европа. Имаретът е благотворително заведение, където се подслонявали бездомни хора и се раздавала безплатна храна. В началото освен приют в сградата се е помещавало и духовно училище. Тя се намира близо до площада и вероятно ще минете край на нея на път към църквата. Днес е преусроена като луксозен хотел. 

По пътя към крепостта в една от уличките ще видите четвъртита розова сграда, където е джамията на Халил бей. Предполага се, че е построена върху основите на ранна християнка базилика.

Имаретът, превърнат днес в хотел
Джамията на Халил бей

В новата част на Кавала внимание заслужава кеят, който е приятно място за разходка независимо от сезона. В този район сградите са модерни и можете да разгледате маркови магазини или да поседнете в някое кафене и ресторантче. Наблизо е църквата "Свети Павел", наречена на покровителя на града. Смята се, че апостолът е стъпил за първи път в Европа именно на това пристанище. Сградата  е много красива и датира от началото на ХХ в., като за построяването й са съдействали Асоциацията на тютюневите работници и женското благотворително дружество.

По време на разходката си в новата част вроятно ще забележите внушителна изкрящо бяла сграда в дъното на един от площадите. Няма начин да я сбъркате, защото архитектурата й не прилича на нищо друго, което ще видите в града. Построена е в края на ХIХ в. от богатия унгарски барон - търговецът на тютюн Пиер Ертзох. Някога сградата е била център на балове и пищни светски събития, но синът на барона я продава на Акционерното тютюнево дружество през 1921 г. Само петнайсетина години по-късно дружеството изпада в дългове и сградата е продадена на търг. Става собственост на общината и кметството се помещава там и до ден днешен. 

Църквата "Свети Николай" близо до старата част на града
Сградата на общината

Кавала е красив и наситен на забележителности град в близост до България, който си заслужава да посетите. Независимо от сезона, в него ще откриете възможности за приятно прекарване на времето и ще се докоснете до богатата история на региона. Ако пътувате към Гърция, отбийте се в него, разходете се по пристанището и до крепостта, не пропускайте кавалските курабии и се заредете с позитивно настроение. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар