неделя, 24 декември 2017 г.

Фоторазходка: Коледа в Капана


Пловдив е град, за който може да се разкажат десетки любопитни истории: като се започне от това, че е на 6 хил. години и е един от най-древните все още обитаеми градове в света, и се мине през богатото му културно и етническо разнообразие, та се стигне чак до предстоящите събития през 2019 г., когато ще бъде културна столица на Европа. При все това досега не съм писала за Пловдив, дори не съм имала намерение, по простата причина, че живея в него. По пътя на логиката като че би трябвало да е обратното, но ето доказателство как понякога не обръщаме достатъчно внимание на това, което имаме, ако е пред очите ни всеки ден.



Голямата елха, поставена на мястото на фонтана пред Община Пловдив
Едно от уютните заведения в Капана
И едно от магазинчетата за произведения на изкуството и сувенири

Покрай създаването на коледно градче в квартал Капана тази година реших, че е крайно време да покажа атмосферата на родния ми град в навечерието на най-големите зимни празници. Надявам се този материал да достигне до хора от други градове или живеещи в чужбина, които някой ден да посетят мястото лично. Освен това имам познати, които живеят в Пловдив, но покрай своята работа и лични ангажименти с месеци не са излизали в центъра на града. Сега е чудесен момент да го сторят!

Обичам коледната атмосфера, богатата украса и светлините. За сравнение с празничната атмосфера на други градове по това време на годината можете да погледнете пътеписите ми за коледните базари във Виена и Будапеща - ето тук, за коледното градче Онируполи в Драма, Гърция - ето тук, както и за коледната украса в Солун - ето тук.

Една от елхите в Капана, която бележи центъра на малко площадче.

Квартал Капана се намира в центъра на Пловдив, малко встрани от главната пешеходна улица и по-точно зад търговския център "Хали". Някога той беше мрачно място с тесни улички и стари, неподдържани къщи - точно район, където да се загубиш. От няколко години кварталът коренно се промени. По-голямата част от него стана пешеходна зона, сградите са обновени, а на първите етажи има кафенета, барове, галерии или магазини - предимно за сувенири, произведения на изкуството, бутикови дрехи и бижута. Всяка година се организира "Капана фест", който събира майстори на ръчно изработени стоки в малки павилиони, като съчетава базара с разнообразна музикална и културна програма. Ето че сега към календара се добави и коледно събитие, което създава празнична атмосфера в града.

Павилиончетата с красиви ръчно изработени стоки са разпръснати на различни места в квартала.
Един от оригиналните щандове - произведения от скандинавски мъх.
За да съм честна - тази игра на думи не е уникална, виждала съм я с името Slovenia, където дори няма нужда от добавяне на буква. Въпреки това се е получило добре :)
Сцена в странична уличка, където предстоят музикални събития с участието на пловдивски училища и гимназии.

Коледа в Капана продължава пет дни - от 22-ри до 26-ти декември и включва богат базар на всякакви красиви неща, музикална програма, прожекции на коледни филми, щандове с коледни лакомства, сред които горещи напитки и греяно вино или ракия, както и посрещане на Дядо Коледа и Снежанка за радост на най-малките посетители. В Пловдив и тази година за празниците няма сняг, а за справяне със студеното време в уличките като метални гъбки са наредени газови печки. Донякъде снежна атмосфера създава аранжировката на матраци Тед. Не съм спала на тях и затова не мога да ги рекламирам, но бяха на централно място и си направих снимка. Желаещите могат да ги пробват на място.


Коледната украса и атмосфера обикновено са най-внушителни след залез слънце, когато се запалят всички лампички и светлини, а улиците се обагрят в разноцветни отблясъци. Това важи с пълна сила за Капана и привлича тълпи от празнично настроени посетители. Със следващите снимки ще се опитам да ви направя съпричастни към коледния дух в това кътче на Пловдив.

Елхата на площадчето с топлите напитки и лакомствата
За тези, които не се боят от студа, има масички навън
Не пропускайте и базара на улица Абаджийска, която започва нагоре покрай джамията.

Извън квартал Капана, който много ми допадна с коледната си премяна и настроение, центърът на Пловдив е украсен сравнително сдържано и ненатрапчиво. Предполагам, че идеята е била да бъде стилно, и това разбира се е въпрос на вкус, но аз лично на този празник съм в настроение за повече шарения, дори малко кич. Не случайно има един израз, че нещо е отрупано или накичено "като коледна елха". Като изключим магазините, които са украсени според индивидуалните виждания на собствениците, главната улица на града е осветена от сини, червени и бели лампички във формата на камбанки и през известно разстояние има елхи. Единствено сградата на общината е по-тържествена.

Ще завърша с това, че в Пловдив има много коледно настроение по улиците, но най-важното е да носим духа на празника вътре в себе си и да се опитаме да пракараме дните на зимните празници радостно, в мир и разбирателство, като създаваме хубави спомени с близките си хора. Весели празници!

Главната пешеходна улица на Пловдив
Украсата срещу стълбите на Каменица
Елхата и сградата на Община Пловдив






Няма коментари:

Публикуване на коментар