вторник, 19 декември 2017 г.

Драма и Коледното градче Онируполи


Обичам коледните базари, украси и светлини, защото внасят колорит и ведро настроение в иначе мрачното, студено и потискащо време през декември. Зимата никога не ми е харесвала като сезон - стъмнява се още следобед, има поледици или киша, духа смразяващ вятър, а в родния ми Пловдив дори снегът не спасява положението, защото обикновено го няма. Коледните приготовления обаче създават уют и усещане за вяра и оптимизъм. За най-впечатляващите коледни базари, които съм виждала, а именно тези във Виена, както и за базара в Будапеща, можете да прочетете ето тук. Коледната украса в Солун пък можете да разгледате ето тук. А този път ще ви разкажа за коледното градче Онируполи в Драма, Гърция.


Къщичките край един от фонтаните близо до сцена с коледна програма
Не разбрах предназначението на тези украшение с червени пискюли, но бяха много колоритни
Щандовете за кафе, топли напитки и сладкиши

Драма е град в Северна Гърция с население около 40 хиляди души. Има спорове за произхода на името, но то несъмнено е свързано с водата. Според някои източници идва от тракийската дума за "река", а според други от гръцки и означава "богат на вода". Градът е популярна дестинация в организираните от България ескурзии, тъй като се намира сравнително близо - само на около час от границата. Могат да се намерят дори еднодневни екскурзии, които обаче според мен са твърде изтощителни, защото пътят е поне два пъти повече от разглеждането. Обикновено съчетават Драма с морските курорти Кавала и Керамоти, за които също ще ви разкажа в един от следващите си пътеписи.

Пощата, където децата могат да пуснат писмата си до Дядо Коледа до Лапландия :)

На няколко километра от Драма се намира пещерата Маара, която често е включвана в маршрутите на ескурзиите. Със своите 21 километра тя е най-голямата речна пещера в света и е втората по-големина от проучените пещери в Гърция. През нея протича река Панега, в чиито води в пещерата са открити уникални видове риби. В нашия маршрут обаче пещерата не присъстваше, пък и аз не съм голяма почитателка на скалните образувания.

Драма е особено посещаван град по време на зимните празници около Коледа и Нова година. Това се дължи на коледното градче Онируполи, което се изгражда всяка година през декември в един от парковете в центъра и е най-голямото в цяла Гърция. Открива се всяка година на четвърти декември - деня на Света Варвара, която е пазителка на града - и продължава до четвърти януари.

Пристигнахме в ранния следобед и разполагахме с близо четири часа свободно време, така че успяхме да го разгледаме както на светло, така и по тъмно в пълния блясък на коледните светлини. Българите в коледното градче бяха толкова много, че по някое време забравих в коя държава се намирам.

Елените от шейната на Дядо Коледа - ето тук съм с прословутия Рудолф
По полянките и дори в коритото на рекичката имаше много декоративни снежни човеци
Сцена в единия край на парка, където през цялото време имаше коледни изпълнения на различни състави

Онируполи съчетава увеселителен парк, коледен базар и сцена с разнообразна тематична програма. Има влакчета, въртележки, блъскащи се колички, малко виенско колело и няколко по-екстремни съоръжения. Като цяло тези атракции са насочени най-вече към деца и тийнейджъри. За най-малките посетители в малките къщички също така има организирани работилници за рисуване, моделиране, изработване на украси и други подобни дейности. Между дърветата са подредени кораби, герои от приказките и големи декоративни подаръци. А след залез всичко това е подходящо осветено.


Още почиващи си елени
Сред приказните герои имаше дори еднорог

След като обиколихме коледното градче през деня, решихме да разгледаме и централната част на Драма. Въпреки че беше събота следобед, доста магазини не работеха. Излязохме от парка откъм църквата "Свети Николай" - това е бившата Ески джамия, построена от Баязид Илдъръм. Наблизо намерихме работещ магазин за сладкиши и няколко уютни кафенета, в едно от които пихме чай. На витрината на магазин, който за съжаление беше затворен, видях любопитно съчетание между темите "Коледа" и "морско дъно". Нестандарно е, но на Гърция й отива.

Бившата джамия, която сега е църква "Свети Николай".
За да се ориентирате по-лесно, имайте предвид, че тя е обърната със задната си част към парка.
Една от уличките със заведения
Коледна украса с морски привкус

Наблизо до парка попаднахме на ледената пързалка на града, която беше сравнително малка и доста пренаселена. Край нея имаше традиционна сцена с младенеца Исус, както и фигури на праисторически животни сякаш току-що излязли от филмчето "Ледена епоха". Любопитно съчетание между религията и поп културата.


Върнахме се в парка за обиколка по тъмно. С всичките си светлини Онируполи изглежда наистина впечатляващ. По това време градчето започна да се пълни с все повече народ - с родители повели децата си по атракциите и с тълпи младежи в приповдигнато настроение. Пред къщичките се извиха опашки, сергиите с украса и лакомства бяха заобиколени от клиенти. В парка имаше богато разнообразие от захарни пръчки и близалки с коледни фигурки, сладки със зимни мотиви, щандове за ход-дог и тестени лакомства. Много ми хареса греяното червено вино, което се продаваше по едно евро в малки чашки и имаше наситен вкус на подправки, сред които най-силно се усещаше канелата.



Около сцената край езерцето се събраха много хора, за да се насладят на програмата. За съжаление всичко беше на гръцки и не мога да кажа нищо конкретно за съдържанието. На това място в Драма влюбените заключват с катинари любовта си, както към виждала в различни градове по света. Обикновено това се прави на мостове и съм ви показвала снимки от такива във Венеция, Малта и Любляна. Явно идеята е да бъде край вода, защото тук мост няма, а и водата е само фонтан, но край него са подредени няколко големи светещи в тъмното сърца. За по-недосетливите туристи на няколко метра встрани продават и катинари.


Сърцата с катинарите край фонтана
Ефектен светещ кораб, който много ми хареса

В заключение ще споделя, че Драма и коледното градче Онируполи ми харесаха повече, отколкото очаквах. Те носят по-различна атмосфера от Виена, Будапеща и вероятно от други известни коледни места в Европа, но въпреки това паркът си има своето очарование и ме зареди с положителни емоции. Ако имате възможност, отидете да го видите, заслужава си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар