вторник, 28 ноември 2017 г.

Унгария: Сентендре


Тази есен бях на кратка екскурзия до Унгария, в която освен столицата Будапеща бяха включени и още няколко туристически забележителности в околностите. Градчето Сентендре толкова ми хареса, че реших да отделя за него специален материал. То е известно с артистичната си атмосфера и малки галерии, работилници и магазинчета. Там се намира също известен музей на марципана, от който ще ви покажа снимки.


Една от уличките с магазинчета и галерии
Площадът в центъра на града

Сентендре се намира съвсем близо до Будапеща и до него от столицата може да се стигне за двайсетина минути с железница или с корабче по река Дунав. Името произлиза от средновековен латински и както може би вече сте се досетили идва от Свети Андрей, тъй като през XII в. градът се оформя около църква посветена на този светец. В наши дни градът има население от около 25 хил. души и е изключително живописен. По централната улица има много красиви къщи в бароков стил, чиито първи етажи са заети от магазини, галерии или занаятчийски работилници.


Градчето силно ми напомни на нашия Несебър с романтичните си улички и многобройните си магазини за всякакви местни стоки и най-вече за произведения на изкуството. Тъй като някои от тях са едновременно и работилници, можете дори да наблюдавате процеса на изработка. Сентендре също така е градът на художниците в Унгария. Когато застанете на централния площад до църквата, ще забележите една сграда с изрисувани прозорци, на които са застанали известни мести художници. Стана ми любопитно защо някои от прозорците са широко отворени, а на други творецът се крие срамежливо зад стъклата, но не посмях да попитам.

Сградата с нарисуваните прозорци с известни унгарски художници
Към края на централната улица можете да видите този план на града

Друга забележителност на площада е голям бароков кръст, който е бил издигнат в края на XVIII в. в знак на благодарност от местните жители заради това, че върлуващата по това време чума не ги е засегнала. Около площада също има множество заведения, където можете да опитате унгарски ястия или десерти. Един от местните специалитети е типичната унгарска мекица "лангош", която се прави от картофено брашно. За разлика от нашите мекици, които обикновено сервираме с пудра захар, унгарските не са сладки на вкус и традиционно се ядат с лют или чеснов сос или поръсени с кашкавал или сирене. Ако се огледате внимателно на площада, ще видите реклама за тези мекици на една от стените. Тръгнете по тясната галерия и ще стигнете до магазинчето, откъдето можете да си купите. На вкус според мен не са нещо особено, но пък са големи и винаги ми е любопитно да опитвам традиционни храни на местата, където ходя.

Типичните унгарски мекици
В края на този тесен проход се намира магазинчето за мекици
Кръстът, поставен за благодарност, че чумата се е разминала
В Унгария лютите чушки са сред основните предлагани сувенири

Сред популярните забележителности на Сентендре несъмнено е един сравнително голям музей на марципана, който се намира в малка страничка уличка близо до центъра. За първи път бях в такъв музей на рибарските кули в Будапеща. За него можете да прочетете ето тук в пътеписа ми за коледните базари, но тази година научих, че той вече не съществува. За сметка на това обаче музеят в Сентендре е по-голям, по-красив и по-представителен. Създаден е през 1994 г. и доколкото видях, се радва на много посетители любители на сладкото. В детството ми имаше един десерт на блокчета, който на вид приличаше на шоколад, но имаше ужасен вкус и му казвахме марципан. За щастие истинският марципан няма нищо общо с това, а се прави от бадемово брашно, захар и розова вода и има приятен сладък вкус.

Музеят на марципана

Музеят на марципана е на два етажа и предлага богато разнообразие от марципанени фигури. Има скулптури в естествен ръст на известни личности от марципан, но приказните герои са най-сполучливата част от експозицията. Освен тях силно ме впечатлиха няколко картини и портрети също нарисувани върху марципан. Залите са много, а на първия етаж може да се наблюдава и самият процес на изработване на експонатите. Въпреки че публикувам тук много снимки, уверявам ви, че това съвсем не е всичко и има още какво да се види. Препоръчвам мястото, а любителите на сладки неща биха могли да си закупят различни марципанени изделия във фирмения магазин, в който завършва обиколката.

Картините върху марципан силно ме впечатлиха

Ако имате повече време и възможност, оставете си поне един ден за Сентендре, защото ние имахме само няколко часа и те не ми стигнаха. Мястото има много приятна атмосфера, а десетките магазинчета са капани, в които можете да прекарате часове в разглеждане на красиви неща, дори и да нямате намерение да купувате. Също така можете да поседнете в някое романтично заведение за обяд или вечеря и да се наслаждавате на артистичната атмосфера. Заслужава си!

1 коментар:

  1. От този град е и основателя на Five fingers dead punch- Золтан Батъри!

    ОтговорИзтриване