понеделник, 3 септември 2018 г.

Чешките замъци: Леднице и Валтице


В този пътепис ще разкажа за още два от прекрасните замъци на Чехия, след като вече писах за средновековния замък Карлщейн ето тук и за градовете Бърно и Телч, където също има запазени дворци, ето тук. Комплексът Леднице-Валтице е разположен в Южноморавския край и се състои от двата замъка и от най-големия парк в Чехия с борова гора, езера, река и някои интересни постройки.  Двете селища и замъците са свързани от седем километрова липова алея, а комплексът е включен в списъка на Световното културно и природно наследство на UNESCO от 1996 г. Мястото е много красиво и си заслужава да му отделите поне ден, за да го разгледате.

Една симпатична къща, която снимах в непосредствена близост до замъка Леднице
Замъкът Леднице

Районът между замъците е устроен като пищна градина с различни видове храсти и дървета и затова е наричан "Градината на Европа". Замъкът Леднице е служил за лятна резиденция на рода Лихтенщайн още от средата на XIII в. и остава в негово владение до Втората световна война. Родът не подкрепя нацистите, затова комплексът е конфискуван, а фамилията е прогонена във Вадуц. След войната комунистическото правителство отказва да върне замъка и той остава държавна собственост. Такъв е и до днес, а всички опити на наследниците да си го вземат, остават без успех. Такъв е случаят и с други крепости и дворци в Чехия, които не са дадени на някогашните си собственици и днес са превърнати в туристически забележителности.

В тази сграда, която остава вляво, докато вървите към замъка, някога са се помещавали конюшните
Първият изглед към замъка Леднице
Замъкът Леднице през парка, а вдясно се намира оранжерията

Замъкът Леднице е един от най-красивите, построени в английски неоготически стил в цяла Европа. Бях възхитена от пищната му украса още щом го видях отдалеч. От лявата ни страна остана правоъгълна сграда, където някога са били конюшните, а пред самия замък от другата страна на малка градинка има живописна бяла къщичка с малка кула. Така и не ни казаха за какво е служела - сграда за прислугата или сервизни помещения, кой знае.

Още се чудя за ролята на тази къща с куличка

За разглеждане на вътрешността има няколко тура, които обхващат различни помещения, а в програмата ни беше включен най-популярният. Разходката беше на чешки език, а екскурзоводът ни превеждаше. Разгледахме жилищните помещения, трапезариите, залите с предмети от Африка и Япония. Леднице е ловен замък, така че по стените ще видите много трофеи с еленови рога, надписани с годината, когато са убити животните и името на ловеца. Сред тях ще видите и еднорог - огромен рог е прикрепен към челото на статуя.

Повечето от помещенията са облицовани с копринени тапети. Интересно е, че за да не овлажняват, те не са върху стените, а са опънати на 5-6 милиметра пред тях. Можете сами да се уверите в това - ако ги докоснете леко, ще видите, че потъват. Поради тази причина на стените няма как да се закачи нищо и всички картини висят на въжета от тавана. На тапетите, както и на част от дамаските неслучайно е изобразен орел - това е гербът на рода Лихтенщайн. Оригиналните копринени тапети са били силно избелели и повредени от времето, така че в голяма степен са заменени с по-късно изработени копия. На места обаче са оставени първоначалните за сравенине.

Тук можете да видите част от старите копринени тапети над вратата
Един от коридорите с трофеи
Еднорогът
Стаята с африканските предмети
Японската стая с изключително красиви уникални тапети

В прекрасната библиотека ще видите изключително красива вита стълба с дърворезба, чиято направа е отнела на майсторите осем години. Тя води към втория етаж от замъка, където се помещава картинна галерия,  а на подземния има изкуствена пещера. Те обаче не бяха включеии в обиколката ни.

Докато обикаляхме замъка, научихме много любопитни факти и забавни истории. Например в една от залите има прекрасен портрет на Персей и на Андромеда, която е изобразена като красива млада гола жена. Разказаха ни, че един от владетелите на замъка много обичал да я съзерцава и подразнената му съпруга наредила да поставят креслото му точно под картината. Само че той разрешил проблема, като сложил огледало на отсрещната стена и така пак можел да я вижда.

Друга картина пък изобразява дама с негър, който в първия момент ще ви заприлича на дете, но всъщност е дребен възрастен човек. Изобразената жена е бременна и това е необичайно, защото някога се е смятало, че да се рисува жена в такова състояние не е хубаво. Обаче въпросната дама имала 25 деца и на практика непрекъснато е била бременна. На художника накрая му писнало да я чака и я изобразил така.

Огледалото, в което се оглежда картината с Персей и Андромеда
Витата стълба в библиотеката
Бременната дама, родила 25 деца

След обиколката на замъка имахме свободно време за градините и успяхме да посетим оранжерията, която е с отделна входна такса. Горещо препоръчвам да я разгледате, защото в нея можете да се насладите на различни екзотични растения и да си починете на пейка край езерце със златни рибки. Оранжерията е завършена през 1845 г., дълга е 92 метра, широка - 13 м. и висока - 10 м. Част от зеленината в нея е донесена специално от биолози, изпратени в Северна Америка да събират разсад и семена от тропически и субтропически растения. Градината е декоративна, но ако посетителите се интересуват от латинските имена на видовете, може да им се предостави лист, за да ги намерят сами по номера. Надписано е единствено най-старото дърво в оранжерията - Encephalartos Altensteinii, за този вид се твърди, че е на три-четири хиляди години.

Оранжерията

В парка край замъка Леднице има множество по-малки сгради и интересни места, за които обаче ще ви е нужно повече време, а ние не успяхме да ги посетим. Някои от тях са акведукт, китайски павилион, фонтан и изкуствени руини на крепост. Там също така се издига минаре, което няма религиозна функция, а е служело за наблюдателница. То е високо 60 м., до върха му се стига по 302 стъпала и по времето на завършването си през 1804 г. е най-високото извън ислямския свят. Някога там родът Лихтенщайн е съхранявал колекцията си от ориенталски предмети.


След като приключихме със замъка Леднице и живописните му околности, ние се отправихме към Валтице. Замъкът в бароков стил е бил постоянно жилище на рода Лихтенщайн и е построен в сегашния си вид в началото на XVIII в. На външен вид сградата е по-строга и вътрешността на залите, които обиколихме също не ме впечатли чак толкова на фона на предишната обиколка. Преди да влезем, ни дадоха да си сложим огромни чехли върху обувките, за да не цапаме подовете. Последва поредица от спални, зали за почивка или събиране с гости, пищна трапезария със зластиста украса, библиотека, салони...


Във Валтице си заслужава да се разгледа параклисът, в който не ни въведоха, но можехме да го погледнем отгоре от друго помещение през прозорчета. Изключително много ме впечатлиха таваните, където са нарисувани красиви сцени на различна тематика, често свързана с предназначението на съответното помещение. Така например в една от спалните на тавана са изобразени няколко полуголи млади жени, почиващи си на легло в облаците. Така че, докато обикаляте залите, не пропускайте да поглеждате и нагоре, за да не изпуснете част от колорита на мястото.

Замъците Леднице и Валтице са добър начин да прекарате един ден в Южноморавския регион на Чехия и ако имате път нататък, ви препоръчвам да им отделите време и да се насладите на красотата им.

Параклисът в замъка Валтице
Таванът на една от спалните
Трапезарията с пищните полилеи и позлатени орнаменти и огледала

1 коментар:

  1. Я имел удовольствие тесно сотрудничать с Бенджамином Ли в течение нескольких лет в качестве деловых партнеров. За время, что Бен служил в качестве ипотечного представителя для моего дома и моего финансирование бизнеса, и он помог мне закрытия кредитов, которые действительно помогли мне в моем бизнесе сегодня, мы были последовательно намного выше целей, и это может быть только связанно с Беном тяжелой работы . Я ценю вашу усердную работу, а также большое спасибо вашей команде за помощь в получении кредита для развития моего бизнеса. Если вы ищете ссуду в таком виде, пожалуйста, свяжитесь с г-ном Беном по адресу 247officedept@gmail.com или поговорите с ним по WhatsApp +1 --- 989-394-3740. Г-н Бен - честный кредитный специалист, работающий с огромным количеством инвесторов, готовых профинансировать любой проект. К счастью, со временем наши отношения переросли в работу, и я все еще рад называть его надежным другом.

    ОтговорИзтриване