събота, 14 юли 2018 г.

Замъците на Чехия: Карлщейн


Чехия отдавна беше в списъка ми с желани дестинации. Всеки от познатите ми, който е посетил столицата Прага или "Златна Прага", както я наричат, е възхитен. Неслучайно тя се счита за един от най-красивите градове в света и ежегодно се посещава от милиони туристи. За нейното очарование ще разкажа друг път. Чехия ме привлече основно със замъците си - в една илюстрована брошура, която си купих, има карта със 120 чешки замъка! Е, както се казва, на тази екскурзия посетих 5 от тях, остават ми още 115... Част от тези крепости са във вид на руини, но повечето са запазени и достъпни за туристи. Надявам се да имам възможност да посетя и други, бъдещето ще покаже. Днес ще разкажа за един от най-известните чешки замъци - Карлщейн.



Готическият замък Карлщейн годишно е посещаван от около 200 000 туристи. Разположен е на трийсетина километра от Прага и ако не сте с организирана екскурзия, можете да стигнете до него с влак, който пътува около 40 минути. Добре е обаче да проверите предварително работното време за сезона и часовете за посещение, тъй като замъкът се разглежда само с организирани групи, като преобладават тези с екскурзовод на чешки език. Предполагам, че няма да е проблем няколко души да се присъединят към съществуваща група на английски, но предварителната резервация ще разреши този проблем преди да е възникнал. Водачът на нашата екскурзия знаеше чешки и ни превеждаше в движение, което до голяма степен улесни посещенията ни на чешките забележителности.

Ние оставихме автобуса на паркинга на едноименното градче Карлщейн и си направихме приятна разходка до замъка, който се издига на седемдесетметрова варовикова скала над населеното място и река Беруонка. Има вариант да си доплатите за транспорт с бусче, но разходката отнема двайсетина минути, а пътят не е стръмен и е много живописен. Ще преминете по улички с красиви къщи, десетки магазини за местни сувенири и заведения за хранене. Също така по пътя можете да си направите страхотни снимки с изглед към замъка в цялата му прелест.



Строителството на замъка е започнало през 1348 г. от чешкия цар и император на Свещената Римска империя Карл IV и завършва през 1385 г. Карлщейн е издигнат с цел да бъде кралската съкровищница и там са се съхранявали короните на империята и други съкровища, сред които бижута от Бохемия и свети мощи. Крепостта също се е използвала за лятна резиденция на Карл IV. За туристическата обиколка има три тура, които включват различни части от замъка. Забелязах, че това е характерно и за другите чешки замъци и дворци - има по няколко маршрута с различна дължина и съдържание, а за да видиш всичко трябва да отделиш повече пари и няколко часа време. В Карлщейн ние бяхме на най-популярния тур, който включва императорския дворец и съкровищницата. Разгледахме покоите на владетеля, спалните, трапезариите, помещенията за рицарите и стражата, залата за аудиенци, залата със семейни портрети и столовата. Вторият тур включва кулите, работния кабинет на архитекта на замъка и параклисът "Свети кръст".


През 1347 г. чешкият крал Карeл I е коронясан за владетел на Свещената римска империя под името Карл IV, с което се поставя началото на царуването на Люксембургската династия. Той започва значително строителсто и освен този замък има заслуга за полагането на основите на Новия град в Прага, на прословутия Карлов мост и на Пражкия университет.

Карлщейн се сътои от няколко отделни сгради от различни периоди, които освен с обща крепостна стена са защитени от вътрешни стени, което позволява да се отбраняват и по отделно. Самите стени на замъка са с дебелина четири, а на места дори шест метра. С течение на времето замъкът се превръща в непристъпна крепост, където са съхранявани най-важните държавни документи, символите на държавната власт на Чехия и на Свещената империя, религиозни реликви и много скъпоценности. 

Хусистките войски обсаждали Карлщайн цели 7 месеца, но не успели да се доберат дори до вътрешния му двор. През 1620 година крепостта била обсадена от шведската армия, но най-високата правоъгълна постройка отново не е превзета. Именно в нея са се съхранявали съкровищата и важни християнски светини като копието на Свети Лонгин, голямо парче от Христовия кръст, върху който се виждали дупките от пироните, с които бил прикован Спасителя, гъбата, която войниците поднасяли към устните на разпънатия Исус и два тръна от Христовия венец. Чудно ми е откъде се знае, че тези предмети са точно това, за което са ги смятали, но да не навлизаме в излишни подробности.




От всички замъци, които разгледахме Карлщейн беше най-стар и разбираемо най-семпло украсен и обзаведен. Въпреки това ми беше изключително интересно да проследя как е живял един владетел през XIV в., което казва много и за живота по онова време. Винаги ми е било забавно как родословните дървета на европейските владетели се преплитат, съединяват и разделят. Разбира се в браковете всичко е политика и отношенията се базират на взаимно изгодни сделки, като често залогът е не просто постигане на власт, но избягване на потенциален военен конфликт.

Карл IV е син на чешката принцеса Елишка Премисловна и на Ян Люксембургски, граф на Луксембург, крал на Бохемия и титулярен крал на Полша. Възпитан е във френския двор, където прекарва седем години и два пъти посещава Италия. Управлението му е свързано с много положителни промени - дава тласък на строителството на много значими сгради, поощрява земеделието, развива винопроизводството и рибното стопанство, предоставя права на дворянството в градовете, прави река Вълтава до река Елба плавателна и насърчава развитието на културата.


Карл IV има четири жени, което предвид периода никак не е странно. Основната задача на всеки владетел е била да осигури здрав мъжки наследник на владениета си. А предвид високата детска смъртност и всички рискове, на които са били изложени хората по онова време, по-добре да осигури поне двама-трима. При което, ако всички те преживеят детството си, естествено възниква въпросът за подялбата на земите и титлите и това създава съвсем различен проблем. Няма идеални неща, както се казва и никой не знае какво му е подготвил живота.

Първата съпруга на Карл IV е Бланш Валоа, която среща във френския двор, и бракът им е сключен, когато и двамата са едва около 13-годишни. Те имат две дъщери - Маргарет и Катарина. Разбира се всички участници в тази история се женят в детска или ранна тинейджърска възраст по политически причини. Няма да се впускам в подробности, но само като пример ще кажа, че Маргарет е сгодена за първи път, когато е само на две години, но по-късно този годеж се разваля, защото избранникът си намира по-изгодна за момента партия. Седемгодишна е омъжена за унгарския крал Лудовик I Велики. Умира, когато е на 13-14 години, без да му е родила дете, а съпругът и остава вдовец на 23. Така се развиват обикновено нещата по онова време. Дори в кралските среди и аристокрацията е доста добро стечение на обстоятелствата, ако доживееш докъм 40-50 години.


Да се върнем към семейството на Карл IV. Бланш умира на 32 години от болест, вероятно туберколоза, и той се жени за втори път за Анна Пфалцска от династията Вителсбах. Тя ражда на съпруга си така желания син - Венцел, но момченцето умира едва на годинка, а самата Ана също загива скоро след това, като пада от коня само на 23 години. Третата съпруга на императора е Анна Швайдницка. Любопитното тук е, че когато е на 11 години, тя е сгодена за новородения Венцел, за който тъкмо стана въпрос. След смъртта на детето и съпругата си, Карл IV решава, че може самият той да се ожени за Анна. Така и става. Имат две деца - момиче Елизабет и най-сетне момче, което оживява - Вацлав IV, който става крал на Германия. Късметът й обаче свършва тук, защото Анна умира при раждане на същата възраст, както и втората съпруга - едва на 23 години.

Така след около година императорът сключва брак с четвъртата си съпруга Елизабета Померанска. За нея се говори, че била много здрава физически, което е изключително ценно качество. Макар че умира на 46 години, тя успява да надживее съпруга си, за което спомага и възрастовата им разлика - когато се женят Карл IV е на 47 години, а Елизабета - на 16. Тя му ражда осем деца и пет от тях преживяват детството си. Сред тях е Сигизмунд Люксембургски, който става крал на Унгария и Хърватия, германски крал, крал на Бохемия и император на Свещената Римска империя и се смята за един от най-могъщите и влиятелни монарси за времето си. Самият Карл IV живее до 62 години и умира през 1378 г.

При обиколката на замъка ни разрешиха да снимаме, така че ще ви покажа кадри от някои помещения, макар че те не блестят с богата украса или пищна мебелировка. Впечатлиха ме дебелите стени и множеството места за молитва в ниши край стените.

Залата, където са си почивали рицарите и са се молели преди битка
Един от работните кабинети
В залата на стражата специално място е отредено на витрина със средновековни игри, с които са се развличали
Детайл от залата с портретите на владетели
Залата за аудиенции - тронът на владетеля нарочно е поставен между двата прозореца - така той е в сянка през цялото време и лицето му е скрито, а посетителите му са добре осветени т.е. той може да следи израженията им.
Леглото на владетеля - спалните са били индивидуални, а покоите на кралицата са на горния етаж. Има специално стълбище, което ги свързва, но вратата се отваря само откъм стаята на владетеля т.е. той е можел да отиде при кралицата при себе си, но тя не е имала възможност да му прави изненадващи посещения.
В Карлщейн се съхраняват реплики на кралските корони на Бохемия и на Свещената Римска империя

Днес една от атракциите в Карлщейн е възможността да организираш сватбата си в замъка. В официалния сайт на замъка има цял раздел, посветен на предлаганите услуги и ценоразпис за тях. Интересно е да се отбележи, че цената значително варира според това, дали младоженците са чехи или чужденци. Такова събитие обаче не прекъсва постоянния поток от туристи, така че не се тревожете за посещението си.

В заключение ще кажа, че замъкът Карлщейн е живописна готическа крепост, която заслужава да й отделите няколко часа, а в околностите можете да хапнете типична чешка кухня и да си направите чудесни снимки. В туристическите павилиончета за сувенири пък работят няколко сънародници, така че не се притеснявайте да говорите на български и може да получите интересна информация от първа ръка или отстъпка от цената. Ако някой ден тръгна отново по чешките замъци, бих посетила този още веднъж, за да разгледам и останалите зали.

Гледката от крепостта към пътя, който води към нея...
...и едноименното градче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар