неделя, 25 февруари 2018 г.

Фоторазходка: Карнавал в Асеновград


Обичам карнавалите, които внасят пъстрота и ведро настроение в края на зимата и дават повод на хората да се съберат и да прекарат няколко приятни часа заедно и да се позабавляват. Била съм на няколко карнавала и именно един от тях стана повод да започна воденето на този блог. За Карнавала в Ница и Фестивала на лимона в Мантон можете да прочете в първия ми пътепис ето тук. Днес обаче ще ви покажа снимки от едно по-скромно събтие, което се проведе на 18 февруари в близост до родния ми Пловдив, а именно от карнавала в Асеновград.


Думата "карнавал" идва от латинското carnes levare, което означава "премахване на месото" и е подсказва, че събитието се провежда преди началото на постите. Идеята е хората да хапнат, да пийнат и да се повеселят преди периода на оганичения, а маските помагат на участниците да се отпуснат и да не се следят кой какво прави. Карнавалите са по-типични за католическите страни, но имат съответствия в различни култури. Предполага се, че началото им е поставено под някаква форма далеч преди християнството и са свързани с езическите ритуали за прогонване на зимата. В България подобен празник е прогонването на злите духове и студа с кукери на Сирни Заговезни. Също така кукерските шествия имат за цел да донесат здраве и плодородие.

През последните години в България набират популярност няколко големи кукерски събития - "Сурва" в Перник и "Кукерландия" в Ямбол. От няколко години се каня да ги посетя, но лошото време осуетява плановете ми. Преди няколко години бях на карнавала в Ксанти в студ и проливен дъжд и се убедих, че този тип мероприятия не си струва да бъдат посещавани на всяка цена. Нито успях да се насладя на шествието, нито се получиха добри снимки. Освен това подобни събития привличат многобройна публика, която заведенията в по-малките градове не могат да поемат, така че дори човек да реши да се постопли на сухо, е много вероятно да няма тази възможност.



За карнавала в Асеновград обаче времето беше сравнително хубаво и се радвам, че успях да го посетя. През последните години той беше свързан със спор какво точно трябва да се провежда - карнавал или кукерско шествие. Имаше дори официално протестно писмо от свещеници, в което се твърдеше, че в Асеновград никога не е имало кукери, а появата им е езически обичай, който опорочава християнските празници. Без подобен плам местни хора са ми обяснявали, че исторически в града някога е имало карнавал, което е типично за градската култура, а кукерите в миналото са разпространени предимно по селата.

В крайна сметка в Асеновград се провежда смесица между двете неща, в което лично аз не виждам нищо лошо. На шествието имаше доста кукери, но също така чисто карнавални персонажи - циганки, монахини, лекар, поп, полицай, фея и арабски шейх, който демонстрираше благосъстояние, като раздаваше "долари" наред. Също така имаше много хора с народни носии от различни краища на страната. С тази пъстра компания заедно с тъпани и гайди плюс не по-малко фотографи и зрители обиколихме по улиците на Асеновград, като на няколко пъти спирахме за хоро по пътя.

Шествието растеше, а пред една от къщите хората се бяха подготвили и ни посрещнаха с изнесена масичка с хляб и сол и червено вино за здраве. Обиколката продължи повече от два часа и завърши с голямо хоро на централния площад. Доволна съм, че се включих в празника и прекарах една весела и разтоварваща неделна сутрин в Асеновград. Ето и малко снимки, за да станете съпричастни към събитието.


Няма коментари:

Публикуване на коментар