понеделник, 29 януари 2018 г.

Големият завой на Дунав: Естергом и Вишеградската крепост


През есента на миналата година имах възможност да отида на екскурзия в Унгария и да видя големия завой на Дунав. Макар че в столицата случихме на дъждовно и ветровито време,  за разходката покрай реката късметът ни се усмихна. Слънцето се показа и ни позволи да прекараме чудесно и да направим живописни снимки с ярки цветове и "декоративни" - както аз ги наричам - облаци. Ако пътувате през Унгария, най-често в екскурзиите се разглежда само Будпеща на път например към австрийската столица Виена, но тази държава предлага много други, не по-малко интересни забележителности.

Идилични гледки по пътя край Дунава
Катедралата в Естергом - най-голямата в Унгария
Изгледът от катедралата към реката

Естергом се намира на петдесетина километра от Будапеща и тъй като пътят ни минаваше покрай реката, имахме възможност да се насладим на красивите природни пейзажи в слънчевото утро.

Естергом е първата унгарска столица между X в. и XIII в. и родно място на създателя на Унгарското кралство - Свети Ищван (Стефан). Там е извършено покръстването на унгарците, а днес в града се помещава резиденцията на архиепископа на унгарската католическа църква. Основна забележителност е Архиепископската катедрала, която е най-голямата в Унгария и е построена на хълм, така че да се вижда от километри. Интересен факт е, че капелата от червен мрамор е на над триста години и е по-стара от самата сграда. Една легенда твърди, че по време на турското нашествие местните жители я разрязали на хиляди парчета и я заровили. Старата сграда на църквата била разрушена, но по този начин капелата оцеляла и впоследствие била възстановена.

Над реката край катедралата се извисява този паметник, показващ покръстването на унгарците

Отвътре катедралата е просторна и внушителна. В нея можете да видите третия по големина орган в Европа и един от най-големите в света, а също най-голямото маслено платно в света, което се намира зад олтара и изобразява Успение Богородично. За разлика от други храмове, не видях забранителни табели и хората снимаха спокойно, така че аз също направих няколко снимки. В катедралата през 2016 година е поставена паметна плоча със Св. Иван Рилски, посветена на българо-унгарското приятелство. Можете да я видите вдясно от входа.

Говори се, че от купола се разкрива прекрасна гледка към Дунава, но за съжаление нямахме време да се изкачим до там.

Наблизо се намират музей, който е на мястото на някогашния дворец, и частично възстановените крепостни стени. Дворецът е бил резиденция на унгарските владетели преди столицата да се премести в Буда и е разрушен при нашествието на османските турци. Музеят пази археологически находки от онзи период, сред които голяма колекция от керамика.

Част от местните сувенири - порцеланови цветя
Музеят посветен на някогашния дворец

Втората ни спирка за деня беше Вишеградската крепост. Тя се издига на висок хълм над река Дунав. Реставрирана е и се посещава с входна такса. Разбира се има отстъпки за ученици и за групи, но разликата не е много голяма.

В крепостта има зала с восъчни фигури, които пресъздават срещата на кралете на Унгария, Чехия и Полша през 1335 г., когато се обединяват против Австрийската империя. Няколко века по-късно отново във Вишеград се събира Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия.  Входът за тази част от ескпозицията се заплаща допълнително, но тя не винаги е отворена. При нашето посещение имаше група деца, които се втурнаха нататък вкупом, така че не съжалявам особено, че пропуснахме.

Самата крепост, макар и сравнително добре запазена, не ме впечатли особено. Построена е през XIII в. от крал Бела Четвърти, а през XV в. е цялостно променена и разширена. Окончателно спира да се използва след нашествието на османските турци, когато е силно разрушена и никога повече не е възстановена напълно. Има горна и долна част, но ние посетихме тази, която е на върха на хълма.  Гледката, която се разкрива от нея към големия завой на Дунава, е прекрасна и поради това си заслужава да я посетите.

Във Вишеград всяка година се провежда средновековен фестивал с исторически възстановки, рицарски турнири, демонстрации на облекло, храна и напитки. Повечето събития се случват в самия град, но някои от мероприятията се провеждат в двора на двореца.

Изкачваме се от реката към Вишеградската крепост
Просторният паркинг пред входа, където има и няколко големи сувенирни магазина
В двора се продават сувенири със средновековен привкус
Не съм сигурна дали конят се използва за езда, или само за допълнение към атмосферата, но го снимах.
Желаещите могат да се упражняват в стрелба с арбалет.
Гледката от крепостта към Дунава

Всъщност, ако нямате опит в средновековните строежи и интериори, Вишеградката крепост ще задоволи очакванията ви. Направена е добре за туристи, просто съм виждала и по-хубави замъци и крепости от този период. Има ровове с мостчета, на места коридорите и стаите са директно прокопани в скалите, а до вътрешността се стига по стръмна открита дървена стълба. В крепостта можете да видите копие на кралската корона, чийто оригинал се пази в Парламента в столицата Будапеща, а също портрети на значими унгарски владетели, рицарски брони, оръжия и мебелировка.

Стълбата, която води към вътрешността на крепостта
Копието на кралската корона

Денят приключи с разходка в артистичното и много колоритно градче Сентендре, за което можете да прочетете ето тук, а вечерта отбелязахме края на екскурзията с типична унгарска вечер в местна винарна, за която можете да прочетете в пътеписа ми за Будапеща ето тук. В Унгария ми хареса, така че имам желания да я посетя отново и за следващия път съм си набелязала двореца на императрица Сиси в Гьодьольо, който този път пропуснахме. Дано да имам тази възможност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар