сряда, 3 февруари 2016 г.

Национален парк Плитвички езера


Плитвичките (или Плитвишките) езера са една от най-големите туристически атракции на Хърватска и посрещат над милион посетители всяка година. Природата е удивителна и именно този национален парк се доближава най-много до представата ми за Рая. Трудно е да опиша с думи невероятното съчетание от кристалночиста синьозелена вода с пасажи от рибки, буйна зеленина, стотици разпенени водопади и изобилие от птици и горски животни. В този пътепис ще оставя снимките да говорят за красотата на мястото, а аз ще се спра на няколко практически съвета. 


Живописно селце по пътя към езерата и едно водопадче, което подготвя за предстоящите гледки
Един от първите водопади, който се разкрива пред посетителите
През по-голяма част от времето се върви по тесни дървени мостчета край или над водата
Посетителите се движат на групи, а понякога на цели тълпи, което води до задръствания

Националният парк Плитвички езера е открит през 1949 г., но през първите десетина години има малко посетители, тъй като околностите са напълно обрасли и езерата са почти недостъпни, като до тях се стига по горски пътечки. През 1958 г. тогавашният управител на парка измисля системата от дървени мостчета, която позволява водните площи да бъдат обикаляни и дори пресичани. През 1979 г. паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство.

Паркът обхваща около 300 кв. км. Езерата, които са 16 на брой и са разположени стъпаловидно като скачени съдове, заемат площ около 8 кв. км. Свърани са с десетки водопади и преливат едно в друго, заобиколени от избуяла разтителност. В горите живеят елени, мечки, вълци, глигани, диви котки и някои редки птици - наблюдавани са близо 120 вида, от които към 70 гнездят в района целогодишно. Магазинчетата в парка предлагат много красиви сувенири и магнити с пейзажи от езерата или различни животни.

Един от най-високите водопади, който може да се види още в началото на разходката
Растителността на места е направо потопена във водата
Силата на живота - дори в тясната скална пукнатина глухарчето е успяло да оцелее и разцъфне

Важно е да се знае, че разглеждането на Плитвичките езера може да стане по няколко маршрута с различна дължина и времетраене. Най-кратката програма „А” е между два и три часа, а най-дългата „К” между шест и осем според скоростта, с която се движите. Чувала съм, че има и варианти, които отнемат по няколко дни. При дългите маршрути част от пътя се минава с корабче, а след изкачване до едно от високите езера за слизането има автобуси. Ако отидете самостоятелно, е добре да прецените кой вариант да изберете с оглед на желанията и възможностите си, както и на времето в момента. 


Ако пътувате с организирана екскурзия, така или иначе няма да ви попитат. Някакъв ориентир може да бъде когато четете програмата да проверите дали Плитвичките езера са съчетани с други обекти за разглеждане през същия ден. Ако да, значи вероятно ще ви пуснат по-най кратката програма. Не мога да я коментирам, тъй като при нас този ден беше отделен само за езерата и вървяхме по маршрут „С”. Според табелата той отнема между четири и шест часа. Поглеждам записките си и виждам, че сме влезли в парка малко преди 11 ч. и сме били обратно на паркинга в 17 ч. т.е. обиколката е била точно шест часа. Върви се доста, но си заслужава заради зашеметяващите гледки, затова горещо препоръчвам тази подробна програма. Тя разкрива Плитвичките езера в цялото им великолепие и позволява човек да добие пълна представа за парка.

Карта на езерата, разположена удобно близо до входа
Различните маршрути и указания какво включват
Освен с водопадите мястото е известно и с пещерите си, минахме поне покрай една удобна за разглеждане

Движихме се със спокоен ход, без дълги фотосесии на различните водопади, но и без голямо препускане по пътя. Поне на два пъти се спряхме за по-дълги почивки – докато чакахме корабчето по средата на пътя и докато чакахме автобуса, за да ни свали до паркинга. На тези места се събираха доста хора, защото при голяма посещаемост, както през този ден, транспортът не смогваше да вземе всички туристи наведнъж. Там предвидливо бяха обособени кътчета за почивка с магазини за сувенири, тоалетни и заведения за хапване (скара, бира, сладки неща), кафе и сладолед. 

Пътечките по пътя бяха тесни, някои хора се бавеха за снимки или се изчакваха един друг на някой особено красив водопад, но пък навсякъде, където пътят се разклоняваше, имаше табелки, които посочваха накъде продължава избраният маршрут. Целият парк е направен изключително комфортно и е пригоден за всякакви посетители т.е. не изисква някаква специална подготовка или умения. В групата ни имаше хора на всякаква възраст и никой не срещна проблеми с обиколката. Паркът е на световно ниво откъм обслужване и може да служи за пример как хората успешно се грижат за природата и туризма си. 

На корабчето по средата на обиколката
Гледка от корабчето към брега
Пристана, от който тръгват корабчетата
Мама и патенцата й - жалко, че не ми стигна вариото на обектива за по-добра снимка

На Плитвичките езера вали много често. Препоръчително е човек да отиде подготвен с чадър или още по-добре дъждобран. По време на обиколката няма къде да се скриеш на сухо, а и да имаше, все пак идеята е да се направи обиколка, а не да се стои на едно място. Удобните обувки са задължителни, тъй като има места с наклон и хлъзгави, частично залети от вода участъци. По отношение на времето имахме страхотен късмет. Повечето дни от екскурзията бяха дъждовни (през тях посетихме замъка Предяма, пещерата Пустойна яма и Любляна, за които ще разкажа по-късно), но точно през този времето беше хубаво. 

Част от мостчетата бяха напълно залети от водопадите...
... а други бяха просто мокри и хлъзгави.
Райско място с примамлива вода, но влизането в езерата, къпането и плуването са забранени
Рибките плуват на големи пасажи и не се плашат от хората
Един от пристаните


Беше ми много трудно да подбера снимките за този пътепис, защото имам няколкостотин и ми се струваше, че повечето показват някоя нова прелест на езерата. В крайна сметка се получи повече фоторазходка, отколкото пътепис. От друга страна такава природа не може да се опише достатъчно въздействащо с думи, а дори и снимките са само бледи късчета от действителността. Препоръчвам на всеки, който има възможност, да отиде и на живо да се докосне до красотата на Плитвичките езера. А на мен не ми остава нищо друго, освен да завърша с още снимки :)


3 коментара:

  1. Много красиво място. Гледала съм и филм за Плитвички езера (Без багаж) по тв. Пожелавам си в най-скоро време да го посетим с моето семейство. Също така искам да кажа, че нашите Крушунски водопади също са много красиви. Жалко, че в момента са затворени, но ние имахме късмета това лято да ги посетим. Останахме очаровани (меко казано).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също имам желание да отида до Крушунските водопади, но досега не съм имала възможност. Надявам се да ги отворят, след като обезопасят района. Плитвичките езера са забележителност в по-голям мащаб и се поддържат много добре - пожелавам ви в скоро време да им се насладите на живо! :)

      Изтриване
  2. Прекрасна статия и страхотни снимки. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване