сряда, 10 август 2016 г.

Международен фолклорен фестивал - Пловдив 2016


Ето че приключи и Международният фолклорен фестивал - Пловдив 2016. Той се проведе по традиция на Античния театър от 1-ви до 5-ти август. Тази година в него освен домакините от България, участваха още състави от Гърция, Мексико, Румъния, Сърбия и Унгария. В обзора ми на миналогодишния фестивал, който можете да разгледате ето тук споменах, че винаги има представители на Турция, но си признавам грешката - този път нямаше. Събитието както обикновено беше посетено от хиляди пловдивчани и гости на града, а за откриването и закриването буквално всички места бяха заети и имаше правостоящи.

Участващите състави по време на откриването
На закриването посетителите започнаха да идват час преди събитието и към осем вече имаше правостоящи

Нямах възможност да присъствам на всички фестивални дни, нито да си нося фотоапарата всеки път. Поради това не успях да снимам някои интересни изпълнения и вероятно не съм видяла други. С този фестивал човек никога не знае - някой ансамбли повтарят едно и също на всяко представление, други имат богат репертоар и показват много различни танци, трети пък имат "по-специално" представяне за откриването и закриването и "по-обикновено" за останалите дни. 

Символичен домакин на събитието беше ансамбъл "Тракия", но имаше и други участници от България. По традиция първото изпълнение на откриването и последното на закриването бяха запазени за българите. 


Сърбия представи фолклор много наподобяващ нашия. Част от музиката ми звучеше толкова познато, че бих я помислила за наша, ако не знаех какво гледам. За разлика от миналата година, този път изпълненията бяха лишени от модернизиране на носиите и акробатични елементи. 


Други наши съседи, редовно идват на фестивала, са ансамблите от Гърция. Тази година имаше и втори участници от южната ни съседка, които представиха програмата си през един от дните. Основните участници танцуваха на откриването няколко доста бавни и протяжни хора, чиито стъпки не изглеждаха кой знае колко сложни. Забелязала съм и от други участия, че гръцките хора често са много тържествени и спокойни, с минимални движения. Малко на шега си го обяснявам с летните жеги в Гърция - как да подскачаш с тази носия при 40 градуса на сянка! 

На закриването обаче гърците ме изненадаха с едно по-особено изпълнение. Изключително специфично облечени мъже със символични брони и маски изведоха друг човек с маска - беше в женски дрехи, но бързо се усетихме, че е млад мъж (доста симпатичен бих казала), което накрая се потвърди. Играха танц, който пресъздаваше битка, а накрая свалиха маските и танцуваха хоро с участие и на жените от състава. 

С приятелките ми имаме предположение за смисъла на изпълнението, но съжалявам, че нямаше кой да ни обясни какво точно наблюдавахме. Повечето фолклорни изпълнения са от типа "танцуваме това, защото такива са ни танците и така се веселим у нас", но понякога се представят по-сложни ритуали с богата символика. Да, разбирам, че някой няма време и желание за лекция по фолклористика и пространни обяснения, но няколко думи от типа "този танц се изпълнява еди-кога-си, еди-къде-си с еди-каква-си цел" биха били много на място! 


Съседите ни от Румъния гостуват по-рядко или аз поне не мога да си спомня присъствието им на предишни фестивали. Ако са идвали, значи с нищо не са ме впечатлили. Изпълненията им бяха сравнително динамични, но музиката им е доста различна от нашата и определено не е "мой тип". 


За сметка на това унгарците много ми харесаха. Танците им не се отличават с кой знае каква зрелищност, но определено създават ведро настроение. Поне за мен.


За финал оставих фаворитите ми от това издание на фестивала - представителите на Мексико. Съставът се състоеше само от трима мъже и пет жени, но те създадоха много настроеное и внесоха екзотика на фона на преобладаващите съседи. Вероятно въодушевлението ми се дължи отчасти и на факта, че обожавам разкошни рокли, които са изключително подходящи за правене на ефектни снимки. Ето и резултата:


Фестивалът завърши с повторно излизане на сцената на всички участници, фойерверки и традиционното хоро, в което към изпълнителите се присъединяват хора от публиката. Заредена с приятни впечатления вече очаквам следващото издание догодина, като се надявам да има повече състави и по-екзотични участия.

P.S. За фолклорния фестивал през 2017 г. можете да прочетете ето тук, а през 2018 г. - ето тук.


2 коментара:

  1. благодаря, не съм ходил, но догодина живот и здраве, ще опитам :)

    ОтговорИзтриване